be / nl

Wie is Bahco?

130 jaar toonaangevend in innovatie

Bahco logo Bahco

Ons bekende merk werd in 1886 geboren. Tegenwoordig is het nog steeds een symbool van kwaliteit.
Ontdek de geschiedenis waarop elk Bahco-product is gebaseerd.

De geschiedenis van Bahco

Ontdek de 165 jaar lange geschiedenis van Bahco.

 • Göran Fredrik Göransson stichtte in Zweden de ondernemingen Högbo Stål en Jernwerks AB om hoogwaardig staal te produceren. Hij lanceerde het Bessemer-proces en legde daarmee onbewust de grondslag voor ons eerste zaagblad.

 • Göran gebruikte het hoogwaardige staal, dat voorheen werd gegoten om vishaken te maken, om te beginnen met de productie van onze eerste zaagbladen. Om de kwaliteit over te brengen, droeg elk blad het Vis&haak-handelsmerk.

 • Johan Petter Johansson vond de verstelbare sleutel uit, die de basis vormde voor de verstelbare moersleutel (Engelse sleutel), een Zweedse uitvinding die nu overal ter wereld wordt gebruikt!

 • Berndt August Hjorth nam het bedrijf Enköpings Mekaniska Verkstad over van Johan Petter Johansson, en verkorte de naam tot Bahco.

 • Het op de markt brengen van het bi-metalen zaagblad Sandflex® luidde een nieuw tijdperk in voor de technologie van metaalzaagbladen.

 • Bahco presenteerde ERGO™-schroevendraaiers. Onze gereedschappen zijn de enige keuze voor professionals die weten dat alleen het beste goed genoeg is.

 • Het Tool Management System wint een zilveren medaille voor innovatie.

 • Het Tool Management System wint een zilveren medaille voor innovatie.

Het verhaal van de vis & haak

Waarom... staat er op Bahco-producten een vis en een haak?

Nadat Göran Fredrik Göransson zijn staalfabriek in 1862 had opgericht, ging de Europese staalsector in de jaren 70 van die eeuw door een langdurige recessie, met lage prijzen voor algemeen staal en ruwstaalproducten. De prijzen voor verwerkt staal waren veel hoger, wat de interesse voor verwerkt staal deed stijgen. In 1876 werd de bestaande rolstaalfabriek ingewisseld voor een zogenaamde slijpstaalfabriek.

Toen in 1886 de productie van zaagbladen begon, was er behoefte aan een merk dat de speciale kenmerken en kwaliteit kon tonen, en de keuze ging uiteraard uit naar de vis en haak.

 • Bahco-logo in 1886
 • Bahco-logo in 1916
 • Bahco-logo in 1995
 • Bahco-logo in 2018

"Geef me de zaag met dat kleine visje erop."

Iedereen begreep dat staal met de kwaliteit voor vishaken perfect was voor zagen en ander snijgereedschap. Het was een fantastisch voordeel: een logo zonder letters, taal of ingewikkelde figuren, dat gemakkelijk te herkennen was. Tot in de jaren 50 van de vorige eeuw kon men bosbouwwerkers nog horen vragen naar een 'zaag met het visje'; en in landen met veel analfabetisme is dat vandaag nog steeds het geval.

Een vishaak moet hard en sterk zijn, maar mag niet breekbaar zijn. In die tijd was het produceren van een 'hard maar duurzaam' metaal een wisselende en moeilijke metallurgische taak, maar het 'Bessemerstaal' van de staalfabriek van Göransson leverde staal van optimale kwaliteit.

Het bedrijf achter Bahco

SNA Europe logo SNA Europe

SNA Europe, deel van Snap-on Incorporated, is de toonaangevende pan-Europese fabrikant op het gebied van handgereedschappen en zagen.

We ontwerpen en vervaardigen handgereedschappen en zagen die voldoen aan de strengste vereisten van professionals, en we focussen ons op innovatie, prestaties en ergonomie. Als innovators hebben we in de laatste 165 jaar het meest geavanceerde gereedschap ter wereld ontwikkeld. En dat verkopen we via distributeurs met wie we langdurige samenwerkingsverbanden opbouwen. Bahco-producten worden voor het merendeel in onze eigen fabrieken in Europa gemaakt en worden door onze distributeurs aangeboden aan professionele gebruikers. Om hoogwaardig gereedschap te kunnen aanbieden aan onze partners, delen we in de hele organisatie gemeenschappelijke waarden op het gebied van veiligheid, gezondheid, kwaliteit en ethiek.

Meer over SNA Europe